Розвиток європейської галузі сорго

70

У листопаді 2016 року в Бухаресті (Румунія) 1-ий Європейський конгрес з сорго дав старт новітньому руху цієї культури. Конгрес став відправною точкою для розвитку продукції, яка має реальний потенціал і амбіцію вибудувати європейську галузь сорго. Огляд діяльності за останні півтора року: що було зроблено? Які етапи пройдено? Які виклики очікують в майбутньому?

ЗАРОДЖЕННЯ

Саме ця перша велика зустріч представників європейського сектору сорго, яка об’єднала генетиків і виробників насіння, агрономів і сільгоспвиробників, економістів і трейдерів, переробників і промисловців, підштовхнула їх до розуміння необхідності рухатися далі разом. Їх усіх об’єднує думка, що ця культура має справжній потенціал, зумовлений різними факторами: генетичний прогрес, агрономічні переваги, економічний інтерес, екологічні характеристики, поживні якості, розмаїття ринків збуту, напрямки сільськогосподарської політики. Це підштовхнуло ініціаторів створення асоціації подати до інстанцій Європейського союзу проекти просування й розвитку культури сорго в п’яти країнах Євросоюзу (Болгарія, Іспанія, Франція, Італія, Румунія) і в двох країнах Східної Європи (Росія та Україна). Проекти були затверджені та отримали фінансування з Брюсселя з метою забезпечити діяльність з комунікації і проведення технічних, економічних і піар-заходів протягом трьох років, починаючи з травня 2017 року і до квітня 2020 року. Разом з цим було ухвалено рішення запровадити посаду Менеджера з розвитку, відповідального за реалізацію цих планів з просування й розвитку, яким став Шарль-Антуан Куртуа.

ВЕЛИКІ ПЛАНИ З ПРОСУВАННЯ 

Оскільки на сьогодні виробництво сорго малорозвинене в Європі, плани з просування мають на меті компенсувати дефіцит комунікації та популяризації цієї культури серед різних ланок виробничого ланцюга. Для цього було розроблено й підготовлено: комунікаційну стратегію; навчальні матеріали різними мовами, що підкреслюють переваги сорго; інтернет-сайт, доповнений бібліотекою і технічними матеріалами, доступними для завантаження; інформаційний бюлетень, який буде запущений у березні поточного року і на який зможуть безкоштовно підписатися всі бажаючі, залишивши на сайті свої контакти. Крім цього було заплановано і підготовлено: технічні настанови, що мають на меті зробити загальнодоступною інформацію про виробництво сорго від посіву до збирання врожаю, як із зернового так і з фуражного сорго; демонстраційні поля, що показують генетичний прогрес гібридів сорго; прес-тури та навчальні поїздки європейськими країнами, що дозволяють прямо «на місці» скласти враження про потенціал сорго; сільськогосподарські виставки й проведення конференцій та навчальних семінарів для виробників та їхніх консультантів. Велика кількість цих заходів уже була розпочата у вищезгаданих країнах, де передбачається особливо активний розвиток культури сорго. І все це об’єднується під одним логотипом:

Sorghum ID

ПОЯВА МІЖПРОФЕСІЙНОЇ АСОЦІАЦІЇ Sorghum ID

Підсумком динамічної роботи з розвитку у першому півріччі 2017 р. стало об’єднання європейських учасників галузі сорго в Європейську міжпрофесійну асоціацію, яка була заснована у вересні 2017 р. в Брюсселі з обранням Правління й визначенням стратегічної мети – розвивати європейське виробництво зернового та фуражного сорго і його гібридну генетику. Об’єднавши на сьогодні 26 організацій і компаній з різних європейських країн, що представляють виробників насіння, сільгоспвиробників і переробників, нова організація, головний офіс якої знаходиться в Брюсселі, має, відповідно до свого статуту, такі цілі:

  • представляти і захищати інтереси культури сорго в європейських, національних і, за необхідності, регіональних інституціях, не перешкоджаючи при цьому розвитку інших провідних культур;
  • проводити заходи щодо інформування про переваги цієї продукції;
  • організовувати заходи, присвячені технічним питанням;
  • просувати харчові та нехарчові напрямки використання сорго;
  • об’єднувати та мобілізовувати зусилля для розбудови динаміки на тривалу перспективу.

У січні 2018 р. в Парижі було проведено засідання Правління нової асоціації, під час якого було обрано Правління з п’яти членів, що представляють галузі виробництва насіння, виробництва зерна й переробки. Безумовно, наша мета збільшувати та покращувати виробництво, завдяки перевагам і характеристиками сорго, але розвиток виробництва повинен супроводжуватися розвитком різних напрямків використання. Застосування сорго як корму в тваринництві на сьогодні є головним ринком збуту для цієї культури в Європі, але також ідеться про розвиток використання сорго в харчовій галузі та енергетиці (ці напрямки поки дуже мало розвинені, але мають значний потенціал).

ПОСТІЙНА ДИНАМІКА РОЗВИТКУ

Побачивши перші успіхи своєї діяльності, учасники Sorghum ID направили до інстанцій Європейського союзу нові проекти з просування сорго в інших країнах, що також мають потенціал для розвитку цієї культури: у Європейському союзі це Угорщина й Австрія, а на Близькому Сході – Іран і Туреччина. Минулого грудня ці нові проекти були схвалені та одержали європейське фінансування. Ці проекти будуть також розраховані на 3 роки і їхній старт заплановано на травень 2018 р. Вони передбачають партнерство та участь організацій і компаній-членів Європейської міжпрофесійної асоціації Sorghum ID, яка в такий спосіб отримує нові інструменти для досягнення своїх цілей. А отже і можливість нових успіхів, які дозволять запропонувати на 2019 рік нові проекти з розвитку, зокрема й для Німеччини. І нарешті, зараз триває підготовка 2-го Європейського конгресу з сорго, який відбудеться 7 і 8 листопада в Італії (Мілан).

Півтора роки інтенсивної роботи ознаменувалися звершеннями та результатами, що обіцяють велике майбутнє для європейських соргових полів, розвиток ринків збуту та іміджу, і які підкріплюють нашу віру в те, що гасла «Сорго – культура майбутнього» і «Сорго – це надійно» стануть реальністю, яку можна відчути й виміряти.

Запрошуємо вас підписатися на наш Інформаційний бюлетень на сайті www.sorghum-id.com в рубриці Контакти.

Sorghum ID