Протистояння продовольчим та екологічним викликам

52

25 жовтня 2018 р. у Києві, Україна, відбувся Регіональний Форум заради Майбутнього Сільського Господарства (FFA), на якому обговорили продовольчу й екологічну безпеку на глобальному та місцевому рівнях і доступ до нових технологій. Такі теми були обрані, аби загострити увагу на стані справ як в Україні, так і в Європі щодо виробництва продовольчих товарів, захисту навколишнього середовища та конкурентоспроможності на світовому рівні.

Д-р Ганс Гогевен, Посол/Постійний представник Королівства Нідерланди в організаціях ООН у Римі, Голова Комітету програми ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН), відкрив першу сесію Форуму. Відзначаючи Всесвітній день продовольства 16 жовтня, ФАО встановила, що виробництво сільгосппродукції до 2050 року повинно зрости майже на 50 %, щоб прогодувати населення Землі, чисельність якого постійно зростає. Оскільки більшість земель, придатних для землеробства, вже обробляються, додаткові врожаї повинні забезпечуватися саме з наявних площ. Це завдання стає ще актуальнішим  через тенденцію розширення міст за рахунок сільської місцевості. Водночас зростання виробництва не може супроводжуватися масштабним збільшенням використання ресурсів, зважаючи на необхідність ЄС та України виконувати свої зобов’язання за Цілями сталого розвитку ООН та Паризькою угодою щодо клімату.

Розпочинаючи другу частину дебатів щодо доступу до новітніх технологій, Леся Кузьменко, Заступник голови представництва ЄБРР в Україні з питань ПТА (промисловість, торгівля та агробізнес), відзначила, що інновації є ключем до збалансування зростання виробництва та захисту навколишнього середовища. Проте застосування нових технологій потребує більше спеціалізованих знань та досвіду і нерідко може бути капіталомістким, що зумовлює необхідність у навчанні фермерів та доступі до ринків.

Основна увага під час обговорення приділялася потенціалу таких інноваційних інструментів, як точне землеробство, штучний інтелект, великі масиви даних і біотехнології. Всі учасники й доповідачі погодилися, що амбітна трансформація української інфраструктури та консультативних систем сільського господарства потрібні для того, щоб мати змогу успішно застосовувати ці технології та підвищувати конкурентоспроможність місцевого сільського господарства.

Д-р Ганс Гогевен наголосив: «Ми програємо у боротьбі проти голоду та ожиріння у всьому світі. Європейське сільське господарство має активізувати свій потенціал і зробити внесок у забезпечення розвитку сталого сільського господарства та ринків».

За словами Лесі Кузьменко, для досягнення сталого майбутнього виробництва продуктів харчування потрібно одночасно задовольнити три конкуруючі потреби: ефективно закрити продовольчий дефіцит; зберегти природні ресурси та клімат, а також покращити екологічний та соціальний вплив агробізнесу. ЄБРР практикує раціональний, відповідальний та інноваційний підхід для досягнення найкращого балансу між цими трьома аспектами.

П’єр Олів’є Дреж, Президент Європейської організації землевласників (ELO), зазначив: «Україна залишається всесвітньо відомою своїми чорноземами та величезним потенціалом для місцевого, європейського й навіть світового сільськогосподарського виробництва. Забезпечення найкращого і найбільш раціонального використання цього скарбу означає застосування новітніх технологій та найсучасніших методів ведення сільського господарства. До того ж необхідно дбати, щоб українські сільгосппідприємства знаходилися на найвищому рівні з огляду на охорону навколишнього середовища».

Ксав‘є Лепринс, керівник напряму Сталий розвиток бізнесу у країнах Європи, Африки та Ближнього Сходу компанії Syngenta сказав: “Ми мусимо визнати ,що Україна – одна  з провідних світових сільськогосподарських суперсил. Проте існує ще невикористаний потенціал, який би дозволив країні перетворитися  у ключового гравця, здатного забезпечити  продовольством населення планети, яке зростає. Залучення найсучасніших інновацій та технологій допоможе підвищити врожайність та зберегти родючі сільськогосподарські угіддя у відповідальний та  екологічно безпечний спосіб»

Дискусії та дебати, що проводилися у Києві, становлять частину загальноєвропейського пошуку відповідей на питання, що будуть підняті під час основного Форуму заради Майбутнього Сільського Господарства, який стане 12-ю, щорічною, конференцією, що традиційно відбудеться у Брюсселі 9 квітня 2019 року. Цілі регіонального заходу: розглянути глобальну потребу у сталому виробництві продовольства та кращій співпраці у сферах сільського господарства й охорони навколишнього середовища між сільгоспвиробниками, лісниками, землевпорядниками, аграрним бізнесом, політиками і вченими Європейського Союзу та України й забезпечити необхідні зміни на локальному рівні.

Регіональний Форум у Києві було організовано спільно з компанією Syngenta  та Європейською організацією землевласників (ELO), а також за підтримки Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) та компанії  Deutz-Fahr й організації Friends of the Countryside (Друзі сільської місцевості).

Цей Форум є частиною низки конференцій Форуму, що мають на меті обговорення питань як продовольчої, так і екологічної безпеки.

По матеріалам компанії Syngenta