Пожовтіння листя пшениці. Можливі причини і поради

844
Стрес рослин пшениці

Канадський фермер Дон з провінції Саскачеван має в обробітку 600 га землі, де він займається вирощуванням пшениці, ріпаку, ячменю і вівса. На початку літа він запросив Шону Лажуа, агронома з Richardson Pioneer Ltd. відвідати його ферму, оскільки у нього з’явилась явна проблема з посівами пшениці.

«Коли я приїхала подивитися пшеничне поле фермера, перше, що помітила, наскільки жовтою була пшениця, – розповідає Шона Лажуа. – Розвиток рослин також відмічався дуже нерівномірний. Наприклад, деякі рослини все ще перебували на стадії п’яти листків, в той час як інші вже знаходились у стадії появи прапорцевого листка.

Пожовтіння пшениці

Пошкодження пшениціПо всьому полю молоде листя рослин пожовкло, а в деяких випадках навіть стало коричневим. Коли я обережно спробувала потягнути за молоді листки, вони легко відривалися. Я викопала пошкоджені рослини і знайшла багато опіків біля основи на рівні землі. Фактично, деякі листки в цій області перетворилися в коричневу кашу.

«Чи може ця проблема бути результатом дефіциту поживних речовин? – запитав Дон. – Або, можливо, це хвороба?»

Спочатку, я думала, що пожовтіння листя викликано дефіцитом азоту. Однак, оглянувши кілька рослин, виявила, що проблема відмічається тільки на самому молодому листі. Азот є мобільною поживною речовиною в рослинах, тому пожовтіння завжди буде відмічатися спочатку на самих старих листках, якщо існує його дефіцит.

Крім того, після того, як я розпитала Дона про його агротехнології, то відмітила, що тієї норми суміші добрив, які він вносить, більш ніж достатньо для вирощування здорової пшениці.

За тиждень до мого візиту на фермі пройшов дощ, який тривав впродовж трьох днів. Хвороби листя, викликані надмірною вологою, зазвичай проявляються у вигляді певних характерних пошкоджень на листі. І, як правило, ці ушкодження не обмежуються лише новим листям. Я також дослідила кореневу систему на предмет кореневих гнилей, проте, коріння виявилися здоровим. Таким чином, причина була не в хворобах. І ми почали аналізувати обробки.

На цьому полі Дон спочатку застосував суміш гліфосату і флорасулама, а за кілька тижнів до мого візиту посіви були оброблені сумішшю препаратів з діючими речовинами тралкоксідім, клопіралід і флуроксіпір. Саме тоді, коли я звірила метеорологічні дані за часовими рамками із застосуванням гербіцидів, я зрозуміла, що призвело до пошкодження цих посівів пшениці.

Як правило, рослини пшениці швидко метаболізують тралкоксідім, запобігаючи їх пошкодженню. Втім, незважаючи на те, що денні температури, які сягали 20°С, були сприятливими для обприскування, нічні температури все ще були занадто низькими, близько 3°С.

Низькі температури, навіть якщо вони відмічаються тільки вночі, можуть обмежити швидкість, з якою пшениця метаболізує тралкоксідім, знижуючи тим самим стійкість рослини до гербіциду. Це в свою чергу викликає симптоми, типові для пошкодження гербіцидом, такі як пожовтіння наймолодших листків і опіки біля основи рослини.

Після пояснення моєї теорії Дону він повідомив, що також додав у суміш дещо завищену норму ад’юванту. Ця додаткова поверхнево-активна речовина лише посилила симптоми гербіцидного пошкодження пшениці.

Таким чином, при застосуванні гербіцидів важливо вивчити прогноз погоди для денної і нічної температури перед проведенням обробки, оскільки ці умови можуть суттєво впливати на ефективність гербіциду. Деякі гербіциди більш чутливі до несприятливих умов, таких як низькі температури, ніж інші. Тому якщо у вас є сумніви з цього приводу – краще звернутись за консультацією до фахівця.

Крім того, завжди потрібно використовувати рекомендовані дози поверхнево-активних речовин при застосуванні гербіцидів, адже концентрації, що перевищують рекомендовані норми, можуть підсилити дію препарату на культуру і погіршити симптоми від гербіцидного стресу».

Шона Лажуа, агроном компанії Richardson Pioneer Ltd, www.grainews.ca