Покращення ґрунту, підвищення врожайності і посилення смакових якостей у томатів

75

Томати – найбільш вирощуваний у світі овоч для харчової промисловості. Фермери у багатьох країнах світу використовують поліетиленові (PE) плівки для мульчування, щоб збільшити врожайність томатів завдяки контролю за бур’янами і регулюванню температури ґрунту і споживання води. Тонку поліетиленову плівку для мульчування потрібно прибирати з ґрунту після збору врожаю. Оскільки часто буває неможливо прибрати плівку повністю, залишки поліетиленової плівки потрапляють в ґрунт і накопичуються в ньому, тому що вони не піддаються біологічному розкладанню за допомогою мікроорганізмів.

Сертифікований біорозкладний в ґрунті пластик для плівки для мульчування ecovio® M 2351, який пропонує BASF, складається з біорозкладного сополіефіру полібутиленадипату терефталату (PBAT) ecoflex® та інших біорозкладних полімерів, що виготовляються з відновлюваної сировини.

Плівку для мульчування, виготовлену з ecovio® M 2351, можна переорювати з ґрунтом після механізованого збору врожаю, оскільки мікроорганізми, що мешкають у ґрунті, сприймають структуру плівки в якості поживного матеріалу, який вони здатні метаболізувати. Більш того, плівка для мульчування з ecovio® сприяє підвищенню врожайності томатів на 15 – 50 відсотків, зниженню споживання води і покращенню контролю за бур’янами з меншою кількістю гербіцидів у порівнянні з вирощуванням у відкритому ґрунті. Фермери також відмічають вищу стійкість рослин до грибкових захворювань, скоріше визрівання, а також кращу і більш однорідну якість врожаю та вищий індекс Брікса, тобто масове співвідношення розчиненої у воді сахарози до рідини у томатах. Таким чином, стале сільське господарство характеризується ефективним виробництвом харчових продуктів з високою врожайністю і високою якістю продукції.

Стале сільське господарство: перевірка сільськогосподарськими буднями

Замість трудомісткого прибирання й утилізації плівку з ecovio® M 2351 можна залишати в ґрунті після збору врожаю, що знижує трудові та матеріальні витрати. Дослідження Федеральної вищої технічної школи Цюриха, Швейцарія, довело, що мікроби в ґрунті, як-от бактерії та грибки, можуть споживати плівки, вироблені з пластику PBAT, як їжу. Мікроорганізми вибирають вуглець з полімеру для синтезу енергії і для утворення біомаси. У якості кінцевих продуктів біорозкладання залишаються CO2, вода і біомаса. Це означає, що PBAT біологічно розкладається у ґрунті і не залишається там у вигляді мікропластику, як поліетилен. Із цього випливає, що біорозкладні в ґрунті плівки для мульчування сприяють кращому розвитку кореневої системи, покращенню росту рослин і якості ґрунту.

Ecovio® M 2351 – це перший матеріал, сертифікований в якості біорозкладного згідно з європейським стандартом DIN EN 17033. Плівка для мульчування з ecovio® у багатьох
країнах допущена для застосування в органічному сільському господарстві. Фермери використовують сертифіковану біорозкладну в ґрунті плівку для мульчування з ecovio® вже більше шести років відтоді, як вона з’явилася на ринку у 2012 році.

«Ми підтримуємо використання фермерами різних країн світу плівки для мульчування з ecovio®», – говорить Дірк Штерке з підрозділу Marketing Biopolymers for Agriculture у BASF. «За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН сільськогосподарське виробництво повинно буде зрости на 70 відсотків, щоб можна було прогодувати світове населення, яке до 2050 зросте до дев’яти мільярдів чоловік. Біорозкладна плівка для мульчування може сприяти вирішенню цього завдання без забруднення ґрунту рештками плівки, що не розкладається біологічним чином».

Переваги також для виробників плівки

Ecovio® M 2351 – це готова суміш для екструзії тонкої плівки. Вона легко обробляється на звичайних лініях з виробництва видувної поліетиленової плівки. Завдяки відмінним механічним якостям, як-от тривкості і стійкості до розриву, цю плівку можна випускати з різною товщиною: 12, 10 і 8 мкм. Суміш вже містить антифрикційні та антиадгезивні добавки.