Підживлення цукрових буряків мінеральними добривами

375
Підживлення цукрових буряків мінеральними добривами

ОБЕРЕЖНО З АЗОТОМ

Азот потрібен для здійснення важливих функцій обміну речовин у рослинах. При вирощуванні цукрових буряків цей елемент найбільше відповідає за збільшення маси. Тому певне підвищення ступеня дози азоту сприяє підвищенню врожаю буряків і скоригованого виходу цукру (BZE).

Як свідчать дані рис. 1, у дозах азотних добрив існує певна зона оптимуму, в якій можна досягти максимального скоригованого виходу цукру. Якщо кількість азотних добрив продовжує зростати, то збільшується і вміст амінного азоту, що призводить до зменшення вмісту цукру. Тому щодо азотних добрив необхідно знаходити компроміс між урожайністю буряків та високим вмістом цукру.

Рис. 1. Вплив доз внесення азотних добрив на врожайність і цукристість цукрових буряків
Рис. 1. Вплив доз внесення азотних добрив на врожайність і цукристість цукрових буряків

Лише 15% спожитого азоту містяться в коренеплоді, більша ж його частина – у стеблах і листках. Тому під час збирання врожаю важливе значення для якості має правильне обрізування коренеплодів. Надто високе обрізування підвищує вміст азоту в буряках через наявність залишків гички. Високий вміст азоту в цукрових буряках особливо негативно впливає на їхню якість.

Для утримання вмісту амінного азоту на якомога нижчому рівні необхідно дотримуватися таких правил:

  • Оптимальні рівні удобрення азотними добривами: слід обов’язково враховувати результати дослідження ґрунту (на Nmin або дослідження електро­ультрафільтраційним методом – ЕUF). Оскільки молоді рослини цукрового буряку потребують азоту саме на початку наростання їхньої маси, азотне удобрення слід проводити своєчасно. Високі дози внесення азоту до кінця вегетаційного періоду можуть значно знизити якість буряку. На рис. 2 показано процес поглинання азоту та зростання ваги гички й коренеплоду, а також вмісту цукру;
  • Правильне обрізування коренеплодів: вміст азоту в буряках особливо підвищують залишки гички;
  • Час збирання врожаю: різні гібриди придатні до раннього і, особливо, до пізнішого збирання врожаю;
  • Вибір гібрида: окремі гібриди значно відрізняються між собою саме за вмістом амінного азоту. Тому, обираючи гібрид, слід звертати особливу увагу на вміст амінного азоту.
Рис. 2. Процес поглинання азоту та зростання ваги гички, коренеплоду і вмісту цукру
Рис. 2. Процес поглинання азоту та зростання ваги гички, коренеплоду і вмісту цукру

Взагалі слід мати на увазі, що із внесенням азотних добрив у кількості, що перевищує оптимум, зростає головним чином вміст амінного азоту. Водночас на такі параметри якості, як вміст калію та натрію, удобрення азотними добривами майже не впливає (рис. 3). Дані багаторічних досліджень свідчать, що на кожних 20 кг азоту на гектар вище оптимального рівня вміст амінного азоту в 1000 г буряку зростає на 1 ммоль.

Рис. 3. Вплив азотних добрив на вміст патокоутворювальних інгредієнтів цукрових буряків
Рис. 3. Вплив азотних добрив на вміст патокоутворювальних інгредієнтів цукрових буряків

КАЛІЙ I НАТРІЙ

Калій виконує незамінні функції: він активує важливі ферменти буряку, сприяє всмоктуванню води та її транспортуванню, підвищує асиміляційну здатність і покращує транспортування асимілятів. Натрій відіграє меншу роль в обміні речовин у буряку і в більшості випадків може бути замінений калієм. Та все ж натрій загалом позитивно впливає на продуктивність буряку.

З іншого боку, надто високий вміст калію та натрію в буряках призводять до зниження якості, зменшуючи вихід цукру. Тому для зниження вмісту калію та натрію в буряках для заводської переробки необхідно дотримуватись таких положень:

  • необхідна доза внесення калійних добрив: краще, коли вона скоригована відповідно до даних дослідження ґрунту;
  • правильний вибір гібрида: окремі гібриди значно відрізняються за вмістом калію та натрію;
  • правильне обрізування коренеплодів: калій і натрій містяться в особливо великих кількостях у зелених частинах рослини та у верхівці коренеплода (рис. 4);
  • час збирання врожаю: споживання калію рослиною закінчується, як правило, в середині вересня і впродовж решти періоду вегетації спожитий калій лише перерозподіляється у рослині. Оскільки в цей час іще відбувається значне наростання маси, вміст калію зменшується за пізнішого збирання врожаю.
Рис. 4. Вихід цукру і вміст патокоутворювальних К та Na в різних морфологічних частинах коренеплоду цукрового буряка
Рис. 4. Вихід цукру і вміст патокоутворювальних К та Na в різних морфологічних частинах коренеплоду цукрового буряка

I цукор, і патокоутворювальні речовини розподілені в коренеплоді нерівномірно. Вміст цукру зростає в напрямку від вісі стеблини крізь гіпокотиль до кореневої зони. Найбільша частка калію та натрію міститься, навпаки, у верхніх частинах цукрового буряка. Цей факт має при збиранні врожаю особливе значення. Якщо головка коренеплоду зрізається недостатньо глибоко, то, хоча маса врожаю й зростає, водночас значно погіршується якість.

Низька густота рослин і нерівномірний їх розподіл можуть призвести до зниження якості. Зокрема, щільність сходів впливає на вміст амінного азоту та натрію (рис. 5).

Рис. 5. Вплив щільності рослин на скориговану врожайність цукру, цукристість і вміст патокоутворювачів (аміно-азот, К, Na) у цукрових буряках
Рис. 5. Вплив щільності рослин на скориговану врожайність цукру, цукристість і вміст патокоутворювачів (аміно-азот, К, Na) у цукрових буряках

Тому для уникнення погіршення якості через неналежну щільність сходів практик має прагнути густоти рослин від 85 000 до 100 000 на гектар. У цьому діапазоні густоти можна досягти й найвищого скоригованого виходу цукру.

Рослини, які проросли швидко й рівномірно, розвиваються однаково.

Ще одним важливим чинником впливу, крім щільності рослин, є якість сходів. Цей параметр визначається швидкістю сходження рослин і рівномірністю. Рослини, які проросли швидко й рівномірно, розвиваються однаково. Завдяки однорідному розміру рослин зменшується й конкуренція між ними. Це є однією з умов швидшого закриття рядів, що помітно впливає на рівномірність розмірів буряків під час збирання врожаю.

Рівномірність висоти головок буряків впливає на якість збирання врожаю (якість обрізування та втрати під час збирання), а також на придатність до зберігання, пов’язану з якістю збирання. Таким чином, чим краща якість сходів, тим вищими стають шанси на досягнення поставлених цілей щодо врожайності та внутрішньої якості.

ОСНОВНI УМОВИ ДОСЯГНЕННЯ ВИСОКОЇ ЯКОСТI СХОДIВ

• висівання цукрового буряку за сприятливих умов (якість і ступінь просихання насіннєвого ложа, стан посівної техніки);
• відстань між рослинами не більше ніж 22 см;
• використання посівного матеріалу за технологією EPD (Early Plant Development = ранній розвиток рослин) створити умови для його швидкого сходження на полі;
• достатня інсектицидна обробка посівного матеріалу;
• контроль площ на наявність шкідників, особливо довгоносиків, польових слимаків.

За матеріалами компанії KWS

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2017