Особливості вологозабезпечення кукурудзи

407

Для формування 1 т врожаю зерна кукурудза використовує близько 50 мм продуктивної вологи, тобто з 1 мм формується приблизно 20 кг зерна.

Урожайність також залежить від розподілу вологи відносно фаз розвитку кукурудзи. Для прикладу: щоб отримати запланований урожай 11,5 т/га, потрібно 570 мм продуктивної вологи, розподіленої так, як показано на рис. 1.

Останні роки характеризуються недостатньою кількістю опадів та їх нерівномірністю під час вегетації культури. Це призводить до того, що волога стає лімітуючим чинником у формуванні урожаю.

При дефіциті опадів рекомендується адаптувати технології обробітку ґрунту під кукурудзу в напрямку максимального вологозбереження та вологонакопичення, що в результаті дає змогу отримувати більш стабільні врожаї завдяки раціональному використанню продуктивної вологи.

Рис. 1. Потреба рослин кукурудзи у волозі (опадів, мм)
Рис. 1. Потреба рослин кукурудзи у волозі (опадів, мм)

КРИТИЧНІ ФАЗИ РОЗВИТКУ

Кукурудза, як і багато інших культур, має ключові періоди розвитку, що є критичними фазами (КФ). На них потрібно звертати особливу увагу (рис. 2).

Перші 2 фази – це закладання потенціалу урожайності, 2 наступні – фази, від яких залежить реалізація закладеного генетичного потенціалу.

Рис. 2. Критичні фази розвитку рослин кукурудзи
Рис. 2. Критичні фази розвитку рослин кукурудзи

КФ1 – ПЕРІОД ЗАКЛАДАННЯ КІЛЬКОСТІ РЯДІВ ЗЕРЕН У КАЧАНІ

У цей період рослина дуже чутлива до стресів (волога, температура, дія хімічних речовин). У фазі 5–6 листочків ми не рекомендуємо працювати гербіцидами. При перепадах температур і відповідно – блокуванні споживання фосфору потрібно передбачити нормальне живлення рослин фосфором позакоренево чи попереднім внесенням стартових добрив у рядок.

КФ2 – ПЕРІОД ЗАКЛАДАННЯ КІЛЬКОСТІ ЗЕРЕН В РЯДУ

Цей період настає за 6–10 днів до викидання волоті. В цей час також бажано уникнути дії на культуру стресових чинників, таких як внесення інсектицидів на основі фосфорорганіки. Також потрібно передбачити достатнє живлення культури усіма необхідними елементами, оскільки саме в цей період спостерігається пік засвоєння.

КФ3 – ЦВІТІННЯ

До цього часу вже сформовано генетичний потенціал урожайності: максимальна кількість рядів і зерен у качані. Через декілька днів після викидання волоті на рослині з’являються рильця і вона готова до запилення. Якщо в цей час спостерігаються високі температури, пилок може стерилізуватися. Тривалість такого періоду понад тиждень може спричинити значні втрати врожайності у вигляді череззерниці.

Одним зі шляхів вирішення цієї проблеми є використання для посіву кількох різних гібридів різних груп стиглості, що дає змогу диверсифікувати можливі ризики потрапляння під високі температури під час цвітіння. Також дієвим є підбір гібридів із підвищеною посухо- та спекостійкістю.

Доступним методом уникнення стресу під час цвітіння є використання гібридів із коротким періодом між викиданням волоті та рилець.

КФ4 – НАЛИВ ЗЕРНА

Цей період характеризується тим, що рослина потребує значної кількості вологи та поживних речовин. При їх нестачі зернівки на качані не виповнюються, найбільше – із краю качана. Для уникнення або мінімізації цього явища потрібно забезпечити збалансоване живлення рослини усіма необхідними елементами та вологою.

Часто в цей період спостерігається гострий дефіцит вологи на фоні високих температур, що посилює негативний вплив блокуванням доступності елементів живлення. Найкращим рішенням у такому випадку є зрошення.

Рекомендації компанії «Суффле Агро Україна»

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2017