Найбільший виробник цибулі в Україні

Рустам Садрідінов – директор ТОВ «С-Росток»

425

Цього року українських агровиробників очікує досить непростий сезон. Однією з найбільш ризикових у нинішній ситуації стала галузь овочівництва, яка завжди була орієнтована насамперед на внутрішній ринок. Відносна насиченість нашого ринку овочами не дає змоги аграріям суттєво підвищувати ціну на свою продукцію, а зростання затрат на виробництво в багатьох випадках наближує рентабельність до нуля. Як результат, чимало овочівників скорочують свої площі або й зовсім переорієнтовуються на інші культури.

ДОСЬЄ

Назва: ТОВ «С-Росток»

Місцезнаходження: с. Іванівка, Миколаївський район, Миколаївська область

Створено: 2007 рік

Спеціалізація: рослинництво – вирощування цибулі, моркви, столових буряків, селери, томатів та різних видів капусти

Загальна площа земель: 7000 гектарів

Як пережити цей період і на що роблять ставку потужні виробники овочів, ми дізнавались у Рустама Шамсідіновича Садрідінова, керівника провідної овочевої компанії півдня України – ТОВ «С-Росток», розташованої в селі Iванівка Миколаївського району Миколаївської області.

За сім років свого існування компанія «С-Росток» з невеликого господарства перетворилася на провідне українське підприємство з вирощування овочів, ставши найбільшим у країні виробником цибулі. Сьогодні компанією керують троє братів – Тахір, Рустам і Джамшед. Їхнє дитинство і юність пройшли у Таджикистані, однак своєю другою Батьківщиною брати Садрідінови вважають Україну, адже саме тут вони стали справжніми професіоналами у своїй справі.

Агроном: Як ви опинились в Україні і з чого розпочали свою діяльність?

Рустам Садрідінов: Ми овочівники в третьому поколінні. Наш дід понад 35 років займався землеробством у Таджикистані. Там працював інженером у плодоовочевому господарстві й наш батько Шамсідін Садрідінов, поки в 1983 році у порядку обміну досвідом не приїхав в Україну в радгосп «Нечаянський» Миколаївської області – піднімати місцеве овочівництво.

На початку 90-х батько порадив моєму старшому брату Тахіру влаштуватися в сусідній радгосп «70 років Жовтня» (пізніше перейменований в ТОВ «Iванівське»), де потрібні були робочі руки. З цього моменту й почалася історія вже нашого покоління овочівників. Так склалось, що наприкінці дев’яностих у результаті реформ радгоспні землі були розпайовані. Користуючись цим, у 2000 році Тахір вирішив відкрити приватне підприємство. Він взяв у оренду в тридцяти пайовиків 210 гектарів землі і зайнявся сільським господарством. Пізніше до нього приєднався і я.

На початку своєї діяльності ми зіткнулись з певними труднощами. По-перше, ніде було зберігати зібраний урожай, по-друге, потрібно було відновлювати розграбовані зрошувальні системи. Та ми не здавались і продовжували вперто йти до мети. З руїн старої конюшні ми зробили власне сховище. I коли в нього завезли перший врожай – 250 тонн цибулі, ми дали собі слово не зупинятись і продовжувати розвиватись, щоб стати найкращими в цій галузі сільського господарства.

У 2006 році моєму брату запропонували викупити в кредит ТОВ «Iванівське», де він раніше працював. Тахір ризикнув, і в 2007 році на базі ТОВ «Iванівське» було створено нове овочеве господарство «С-Росток» (С – перша літера прізвища засновників – ред.), в якому Тахір сьогодні займає посаду генерального директора, а я керую напрямом овочівництва.

А.: Якою була початкова площа земель, зайнятих під овочами, і наскільки вона зросла за ці роки?

Р. С.: Можна сказати, що з появою «С-Росток» наш бізнес вийшов на новий етап. Розпочавши з вирощування овочевих культур на площі 105 га, наразі компанія має в обробітку 7000 га землі. Iз них 900 га – овочі. Решта – зернові.

А.: Чи змінились пріоритети щодо культур у зв’язку зі збільшенням площ? I що становить собою ТОВ «С-Росток» сьогодні?

Р. С.: Основним і найприбутковішим нашим напрямом залишається овочівництво. Ми займаємось вирощуванням цибулі, моркви, столових буряків, селери, томатів і різних видів капусти. Загальні обсяги виробництва овочів у компанії наближаються до 60 тисяч тонн. На сьогодні «С-Росток» є найбільшим виробником цибулі в Україні. У структурі наших площ їй відводиться близько 40%. Ще 15% займає капуста. Решта – інші овочі.

На всіх наших овочевих площах використовуються крапельне зрошення та сучасні агротехнології. Також в господарстві є власні тепличні комплекси для вирощування розсади, сховища загальним обсягом 40 тисяч тонн (з них на 2 тисячі тонн – з регульованим газовим середовищем і на 22 тисячі тонн – із фреоновим охолодженням), де з вересня по червень може зберігатись продукція. В результаті ми маємо можливість постачати на ринок овочі як у свіжому, так і в охолодженому вигляді впродовж цілого року. Що стосується пакування овочів, то потужність повністю автоматичних пакувальних ліній компанії становить 250 тонн за добу. Овочі розфасовуються в необхідну тару – сітки по 20 кг, 10 кг, 5 кг, 2,5 кг або палети і відправляються за призначенням.

А.: Якою була урожайність овочевих культур минулого року?

Р. С.: Середня врожайність цибулі становила 60–65 т/га, капусти білокачанної – 60 т/га, червоно-качанної – 50 т/га, пекінської та цвітної – 25 т/га, томатів, буряків і моркви – 60 т/га, селери – 40 т/га.

Це врожайність товарної продукції.

А.: Чи можете назвати найприбутковішу серед них?

Р. С.: Це досить важко, оскільки з року в рік картина змінюється залежно від умов ринку. В моєму розумінні найприбутковіша культура – це стабільна культура, тобто та, якою ви займаєтесь постійно. Оскільки для нас базовою культурою є цибуля, можемо сказати, що вона і є найприбутковішою. Прямі затрати на її вирощування складають 6000 дол./га. Рентабельність за нинішніх умов становить 20–25%.

Взагалі овочівництво – досить спеціалізований і затратний напрям сільського господарства, домогтися успіхів на якому можна лише ставши професіоналом у своїй справі. Для того, щоб щось планувати в цій галузі, потрібне чітке розуміння, на яку врожайність можна розраховувати. Знаючи, що основний заробіток ми отримуємо від якісної продукції вищого сорту, врожай цибулі, наприклад, закладається з розрахунку в 65 т/га товарної продукції. Окрім цього, враховуються втрати при зберіганні, не кондиція, яким відводиться ще 12–15% врожаю. Таким чином, загальний урожай цибулі в нас становить 72–73 т/га. Якщо закладати технологію під більшу врожайність, а це можливо, ми будемо отримувати більше некондиційної продукції, що ускладнить її реалізацію. Нам же потрібен товар, що перетвориться в реальні кошти, якими ми завтра будемо оперувати.

А.: Рентабельність у 20% в такий складний період – це теж успіх. Як вам це вдається? Адже для багатьох овочевих підприємств цей рік став критичним – на межі виживання.

Р. С.: Наша продукція вже добре відома на ринку України. Основна її частина поставляється по всій країні в торгівельні мережі «АТБ», «Еко-маркет», Меtro, «Таврія-В», «Фуршет», «Ашан», «Фоззі- груп», «Діксі» та ін. Решта продукції реалізується на місцевих ринках, закуповується переробними підприємствами. Втім, зараз Україна переживає, так би мовити, «ідеальну кризу», коли одночасно поєднались такі фактори, як нестабільність в країні, девальвація гривні, висока інфляція та війна на сході. В результаті економічний розвиток знизився, що призвело до погіршення купівельної спроможності населення. Цей рік, за нашими прогнозами, буде дуже важким для овочівників. Розуміючи це, ми перш за все скоротили площу овочів на 20% – до 900 га у порівнянні з 1200 га в 2014 році, але асортимент в цілому залишився той самий. Єдине – ми зменшили площу тих культур, які потребують великих людських затрат, і залишили без змін або навіть дещо збільшили площу під культурами, технологія вирощування і збирання яких максимально механізована.

Також знаючи, що останнім часом внутрішній ринок овочів нестабільний і на нього впливає як кризова ситуація, так і низка інших факторів, у тому числі й продукція, вирощена на присадибних ділянках, яка в сезон обвалює ринок, ми в останні роки робимо значний акцент на експорт. Саме експорт овочів врятував нас у 2014 році і дав змогу отримати кошти в валюті. В результаті ми вийшли в плюс завдяки якісній продукції і зовнішньому ринку збуту. Ми й надалі будемо розвивати цей напрямок. Якщо, для прикладу, в 2013 році експортувалось близько 30% нашої продукції, то в 2015 році планується збільшити цю цифру до 50%.

А.: Хто сьогодні є основним імпортером ваших овочів?

Р. С.: Якщо раніше ми значну частину продукції відправляли через Росію в країни Середньої Азії, то за нинішньої ситуації вимушені шукати нові ринки збуту. Наразі працюємо з такими країнами, як Iзраїль, Грузія, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан, Сирія. Також відправили зразки цибулі в США. Ми в змозі конкурувати з європейськими сільгоспвиробниками та фермерами інших країн, але проблема – в дорожнечі доставки. Та все ж ми не засмучуємось і активно працюємо в цьому напрямку.

Однією із конкурентних переваг «С-Росток» як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках є екологічна чистота всієї виробленої компанією продукції. Кожна партія на шляху до покупця проходить ретельний контроль на всіх стадіях виробництва – від дослідження ґрунту до лабораторної перевірки – і обов’язково має сертифікат якості, який підтверджує, що продукт відповідає всім європейським стандартам і безпечний для здоров’я. А значить, споживачі можуть бути повністю впевнені, що купують не тільки зручно упаковані, а й, головне, екологічно чисті овочі.

А.: Які ще напрями розвитку ви бачите для компанії?

Р. С.: Бізнес-план нашого підприємства розписаний на кілька років вперед. Так, за п’ять років ми плануємо збільшити обсяги виробництва до 100 тисяч тонн за рік, а обсяги зберігання – до 85 тисяч тонн. Вже наступного року ми маємо намір приймати на зберігання на 20 тонн овочів більше, ніж зараз. Крім того, збираємося розширити асортимент – до наявного переліку продукції додати фасований продукт, митий продукт і полірований продукт. У планах на 2015 рік – створення власної логістичної компанії (парк не менше ніж 10 автомобілів), будівництво заводу з виробництва сухих овочевих продуктів і експорт овочів до країн Близького Сходу.

Ми досить серйозно вивчаємо ринки експорту і переробки, тобто дивимось, як іще можемо отримати додаткову вартість продукції. Оптимальним, на наш погляд, та й як показує практика, є власна переробка, що дає змогу отримати найбільшу рентабельність. Тому ми розглядаємо виробництво сухих овочів як перспективний експортний напрямок. Лінія з виробництва цих продуктів дуже дорога і потребує значних вкладень, але я вважаю, що ми вже досягли того рівня розвитку, коли можемо собі це дозволити, щоб розвиватись далі.

Я не бачу сенсу глобально щось змінювати, переходити на інші культури чи відкривати нові напрями бізнесу. Я вважаю, якщо ти займаєшся певною справою, обрав її для себе, навіть якщо ти швець, то маєш бути в ній найкращим і досягти найвищих показників. Адже якщо ми не здатні добитись успіху у своїй справі, то не вдасться бути кращими і в іншій. Ми не беремось за все підряд, а робимо те, що в нас виходить найкраще.

А.: Повернемось до технологій. У вас, напевно, вже склалась власна технологія вирощування цибулі?

Р. С.: Безперечно. Для відпрацювання певної технології з урахуванням кліматичної зони, агрохімічних і агрофізичних властивостей ґрунтів нам знадобилося сім років практики. Завдяки наполегливій роботі, активному діалогу з висококваліфікованими фахівцями України та зарубіжних овочевих господарств підприємству вдалось посісти лідируючу позицію в вирощуванні цибулі серед вітчизняних аграріїв. Лише під час практичної роботи було помічено всі нюанси і підводні камені процесу вирощування цибулі. В кінці кожного виробничого сезону проводилась розширена аналітична робота, пов’язана з вивченням і осмисленням зібраної інформації для глибокого і цілісного розуміння проблем, з якими довелося стикнутися.

Особлива увага в нашій компанії приділяється стану ґрунтів. Земля – це живий організм. Вона чутливо відповідає на ставлення до неї людини. Неможливо добитися успіхів у нашій галузі, якщо ти не любиш землю. Більш того, без спеціальної освіти і глибоких знань працювати на землі неможливо. Позитивний результат може дати тільки тісне співробітництво виробництва й науки.

Відомо, що всі культури споживають мінеральні речовини в різних пропорціях, тому для запобігання дисбалансу певних елементів у ґрунті в нашій технології виключається монокультура. Це також дає можливість скоротити кількість характерних для культури шкідників. В результаті досліджень нами була визначена висока ефективність трипільної овочевої сівозміни. Короткий період ротації дає змогу рентабельно чергувати культури і суттєво скоротити кількість агротехнічних операцій, механічний вплив ґрунтообробних машин, що значно зменшує інтенсивність ерозійних процесів. Таким чином, в перший рік під цибулю ми проводимо оранку, на другий рік – під інші овочі – глибоке рихлення, а на третій – під зернові – дискування.

В процесі вибору посівного матеріалу ми віддаємо перевагу вирощуванню гібридів, оскільки їхні основні якісні характеристики проявляються в підвищеній стійкості до певних патогенів, більш інтенсивному зростанні, обміні речовин і більшій врожайності.

Гібриди за своїми біологічними особливостями мають відповідати зоні вирощування. Наші поля територіально розташовані на півдні степової зони України. Звичайна температура липня досягає 20–23°С, абсолютні максимуми 39–40°С. Період з температурою понад +10°С становить 180–225 днів, тривалість вегетаційного періоду 215–225 днів. Розподіл річних сум опадів на території краю зональний: на півночі області випадає 440–470 мм, в центральному та південно-східному районах 390–410 мм, а на південному заході 330–345 мм опадів. Такі умови сприятливі для гібридів середнього дня іспанського типу голландської та японської селекції.

Для себе ми визначились із основними постачальниками насіння. Це всесвітньовідомі і найсильніші, на нашу думку, в насінні цієї культури компанії «Бейо», «Байєр» та «Сингента». Також важливим фактором при виборі гібридів є й те, що при великому обсязі посівів цибулі необхідно враховувати вегетаційний період рослин для отримання почергового їх дозрівання. Оскільки обмежена кількість техніки може лише з певною швидкістю «піднімати» цибулю та транспортувати її до складів, бажаною є поступова готовність гібридів до механізованого збирання. В наших умовах гібриди розподіляються за групами стиглості таким чином: 85% – пізні, 10% – середньопізні та 5% – ранні. Перевага надається гібридам, придатним до механізованого збирання, тобто з максимальною стійкістю до фізико-механічних пошкоджень.

А.: Чи закладаються в компанії демонстраційні ділянки для дослідження гібридів?

Р. С.: Звичайно. Для нас це стандартна практика. Щороку ми самостійно закладаємо демонстраційні посіви на площі до 5 га для випробування нових гібридів цибулі та капусти в наших умовах вирощування. Всі дані, зібрані протягом вегетації, збирання і після зберігання, аналізуються. Лише після цього гібриди, які проявили позитивні результати при проходженні всіх виробничих етапів, надалі можуть бути введені в господарстві у промислових масштабах. Адже, враховуючи вартість насіння, ми розуміємо ціну помилки. Крім власних демоділянок, ми, спільно з Миколаївським аграрним університетом, також досліджуємо такі культури, як цибуля, капуста, столові буряки, морква, томати – загалом понад 60 різних гібридів.

А.: Яким чином відбувається підготовка ґрунту і наскільки цей захід важливий для цибулі?

Р. С.: Після збирання врожаю попередника ми проводимо оранку на 30–35 см для зароблення пожнивних залишків у ґрунт. При цьому вноситься аміачна селітра, що пришвидшує процес розкладання соломи після зернових (з розрахунку 10 кг аміачної селітри на 3 тонни соломи) і сприяє органічному збагаченню ґрунтів. Також з осені вноситься 150 кг/га нітроамофоски, якій для структурування на наших ґрунтах потрібно 4–5 місяців. Навесні проводимо культивацію для провокування бур’янів і подальшу обробку гербіцидом суцільної дії. Дуже важливо ретельно підготувати поле до посіву цибулі. Оскільки ця культура дрібнонасінна з досить тривалим періодом проростання, зовнішні умови мають бути ідеальними. Необхідно отримати максимально рівну поверхню і створити на глибині 2–3 см ґрунтову підошву. Для цього ми використовуємо передпосівну комбінацію Kompakomat 300. Цей ґрунтообробний агрегат забезпечує суцільний обробіток посівного ложа і створює рівномірно глибокий горизонт для сівби. Додатково відбувається розподіл великих і дрібних грудок, при цьому великі грудки землі залишаються зверху.

Iдеальне посівне ложе є основою для оптимального росту рослин. Оброблений ґрунт має бути добре вирівняним і водночас добре розпушеним по всій ширині захвату і на всю робочу глибину. Посівний горизонт має бути ущільненим, щоб забезпечувати ідеальне постачання ґрунтової вологи. Оптимальні сходи забезпечує структура ґрунту із дрібною фракцією у місці розміщення насіння і великими грудками на поверхні.

А.: Під час сівби, окрім оптимальної дати посіву, яка залежить від гібрида і кліматичних умов, на що ще потрібно звертати увагу?

Р. С.: На густоту посіву, яку ми також коригуємо залежно від гібрида, оскільки це впливає на калібр цибулин по завершенні вегетації. У зріджених посівах зона живлення і зростання рослини дає змогу цибулині розростатись за межі бажаного товарного калібру. А загущені посіви, навпаки, призводять до отримання дрібнофракційних цибулин.

Також ми враховуємо результати лабораторного аналізу насіння на енергію проростання і посівну схожість гібрида, що безпосередньо впливає на густоту сходів.

Одним із факторів, який змушує підвищувати норму посіву, є втрата сходів через ґрунтових шкідників. Тому в момент сівби ми вносимо в рядок з насінням сухий інсектицид, який поступово під впливом вологи розчиняється і створює навколо насіння захисну зону. Крім того, проводиться передпосівне внесення складних добрив у нормі 50–70 кг/га.

Зараз ми сіємо з нормою від 900 тис. до 1 млн 40 тис. шт./га, але поставили перед собою мету зменшити це число до 600 тис./га. Знаючи кінцеву бажану кількість рослин, ми за допомогою формули легко можемо визначити густоту посіву:

Кількість насіння для посіву на 1 га = Кількість бажаних рослин на 1 га / Схожість х (1 – фактор навколишнього середовища)

Наприклад, бажана підсумкова густота рослин 10000000 рослин/га. Відсоток схожості, визначений лабораторією, = 95%. Таким чином, 1000000/0,95 = 1052600 шт. насіння/1 га. Фактор навколишнього середовища = 15%. Звідси 1052600/(1-0,15) = 1238350 шт. насіння потрібно для посіву на 1 га.

Також можемо розрахувати відстань між насінням для налаштування сівалки.

Оскільки ширина гряди має 1,4 м, кількість насіння на метр погоний (МП) гряди становитиме: 1238 350/(10000/1,4) = 173 шт. Маючи чотири рядки на одній гряді, розраховуємо кількість насіння на МП рядка: 173/4 = 43 шт. Враховуючи, що в рядку дві стрічки, дізнаємось відстань між насінням: 100 / (43/2) = 4,6 см між насінням в рядку. Сівба цибулі відбувається за допомогою овочевих вакуумних сівалок точного висіву Agricola та пневматичних сівалок точного висіву Monosem. Всі вони трьохрядні 24-стрічкові. Оптимальною для цибулі є глибина посіву 3,0 см.

А.: В чому полягає система догляду за посівами?

Р. С.: З моменту посіву і до формування врожаю починається основна робота агронома. Протягом усього періоду вегетації він зобов’язаний ретельно спостерігати за рослинами. Адже перед нами стоїть мета працювати на випередження, тобто профілактично. Доведення будь-якого негативного явища до критичного стану несе стрес для рослини, пригнічує її імунітет і прямо впливає на якість кінцевого продукту.

Тому до нашої технології включено обов’язковий щорічний попередній аналіз ґрунту на агрохімічні властивості, що дає можливість більш точно підібрати оптимальний режим живлення для рослини. Наша мета – задовольнити «апетит» рослини всіма необхідними елементами для її повноцінного розвитку та отримання максимального потенційного врожаю, але при цьому зберегти стан ґрунту.

Всі зазначені у наведеній таблиці елементи вносяться методом фертигації. Як відомо, мікроелементи не менш важливі для рослини, ніж макроелементи. Тому протягом вегетації проводяться позакореневі підживлення цибулі такими препаратами:

– янтарна кислота – стимулює ріст;

– ортофосфорна кислота H3PO4 – необхідна для розвитку кореневої системи і регулювання кислотності ґрунту;

– сульфат магнію MgSO4 – збільшує вміст не тільки білка, а й сухої речовини, а також покращує стійкість рослин до несприятливих умов зовнішнього середовища та різних грибкових захворювань;

– гумат (натрієвий, калієвий) – покращує постачання поживних елементів, стимулює ріст;

– інтермаг цибулевий – містить елементи N, K2O, MgO, SO3, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn, Ti.

– карбамід (NH2)2СО – добриво з амідною формою азоту;

– кальцієві добрива (СаСО3) – стимулюють розвиток кореневої системи, поліпшують формування клітинних стінок, що позитивно впливає на якість продукції при зберіганні.

Оскільки цибуля призначена для тривалого зберігання, дуже важливо, щоб рослина встигла синтезувати велику кількість сухих речовин до моменту збирання, а кількість нітратів відповідала допустимій нормі. Зазначені фактори впливають на тривалість зберігання і якість продукту. Ці дані ми отримуємо самі за допомогою спеціальних приладів.

У процесі вегетації через кожних п’ять днів, а за потреби й частіше ми робимо відбір зразків рослин для аналізу. Для цього в нас є власна фітопалотогічна лабораторія. Її фахівці, проаналізувавши ситуацію на посівах або окремі рослини, готові дати необхідні рекомендації щодо доцільності проведення тих чи інших захисних заходів з урахуванням порогів шкодочинності, фаз розвитку як рослини-господаря, так і шкідливого організму. Завдяки рекомендаціям лабораторії нам щороку вдається мінімізувати кратність хімічних обробок. Крім того, починаючи з цього року, ми ввели ще й аналіз рослин на нітрати та метали, оскільки наша продукція експортноорієнтована і мусить відповідати найкращим світовим зразкам.

Майбутній урожай цибулі, як і будь-якої сільськогосподарської культури, формується протягом усього онтогенезу, починаючи від проростання насіння, і закінчується в момент фізіологічної зрілості продукції з подальшим збиранням. Впродовж цього періоду рослина проходить послідовні етапи, які зовні проявляються морфологічними ознаками – фазами розвитку. В цей період рослинам загрожують бур’яни, хвороби та шкідники. Тому з моменту посіву агроном починає відстежувати стан поля.

Наша технологія передбачає використання досходового ґрунтового гербіциду (д.р. пендиметалін 300 г/л), який необхідно вносити буквально за день до того, як з’являться перші сходи, щоб отримати максимально ефективну дію препарату без шкоди культурній рослині.

На 10–15 день після посіву насіння прокльовується, а на 18–25 день мають бути перші сходи. Агроном відстежує стан насіння в ґрунті й визначає оптимальний момент обробки гербіцидом. Період, коли «колінце» піднімається до поверхні ґрунту, але його ще не видно, а на вигині паросток починає зеленіти, означає, що протягом доби з’являться перші сходи – необхідно терміново працювати ґрунтовим гербіцидом.

Дуже важливо в період сходів рослини дотримуватись оптимальної вологи і в жодному разі не допускати пересихання ґрунту до утворення кірки, оскільки існує ймовірність того, що паросток не зможе пробитися на поверхню і загине ще в землі. Або ж при розтріскуванні кірки буде пошкоджена коренева система.

Також ми відстежуємо густоту сходів. Надалі це дає змогу провести аналіз кожного гібрида щодо дружності сходів і умов, у яких було проведено посів.

Першу третину вегетаційного періоду всі обробки, в основному, спрямовані на стримування бур’янів. Протягом вегетації ми проводимо 3–5 обробок проти злакових бур’янів. Застосовуємо препарати з д.р. хізалофоп-П-етил 125 г/л. Бур’яни сімейства осотових в полях ростуть вогнищами. Проти них працюємо післясходовим системним гербіцидом (д.р. клопіралід 300 г/л). Оптимальні терміни роботи – друга декада квітня. Особливу проблему становить берізка польова. Бур’ян погано піддається дії гербіцидів. Тому для «контрольного удару» по ослабленому бур’яну після попередніх обробок одноразово у фазі 2–3 листків застосовуємо препарат з д.р. флуроксіпір 250 г/л – післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Дія цього препарату характерно проявляється на посівах цибулі. Перо скручується спірально і лягає на землю. Але протягом недовгого часу воно відновлює свою колишню форму.

Важливо використовувати правильні рекомендовані норми гербіциду, коригувати їх залежно від фази бур’янів, стану посівів культурної рослини і погодних умов.

Наприкінці другої декади травня і впродовж усього літа, у зв’язку з потеплінням, підвищується активність шкідників і грибкових захворювань. Цибулю в цей період пошкоджують загалом понад 50 видів шкідливих організмів. Тому надалі при обробках використовується бакова суміш гербіциду, інсектициду і фунгіциду.

Завдяки постійному спостереженню за посівами і проведенню лабораторних досліджень відібраних зразків ми не допускаємо появи патогенів або шкідників на полі. Якщо ми все ж знаходимо проблему, то усуваємо її в ранні терміни розвитку.

Починаючи з першої декади липня, коли настає фаза утворення цибулини, ми включаємо в живлення калій і кальцій для підтримки тургору і уникнення хлорозу бадилля, а також активного формування нових міцних клітин. Останній препарат, який ми вносимо до збирання, – це регулятор росту Фазор, який застосовується в період вегетації цибулі з метою поліпшення зберігання продукції. Агроном відстежує початок вилягання цибулі . Створює «діаграму вилягання бадилля». I в момент, коли 30–35% зеленого бадилля полягло, проводиться обприскування Фазором з нормою витрати 4 кг/га.

А.: Оскільки коренева система цибулі досить слабка, їй потрібне стабільне зволоження. Скільки поливної води потребує ця культура?

Р. С.: Так, полив – це один з основних моментів технології. Тому в жодному разі не можна допускати висихання зони з ко- рінням. Середня поливна норма для цибулі за сезон становить 4000–4500 м3 води на 1 га. Тут все залежить від погодних умов. Бувають роки, коли за весь вегетаційний період ми витрачаємо 2000 м3 води, а за два тижні літньої спеки – 2500 м3 . В цілому ж добова норма поливу починається з 40 м3 на початку сезону і поступово зростає разом із розвитком рослини до 90 м3 наприкінці сезону. Разом з краплинним зрошенням під час вегетації вносяться 100% водорозчинних добрив, які застосовуються на культурі.

А.: Які нюанси потрібно враховувати у процесі збирання врожаю?

Р. С.: Вже сім років наша компанія проводить механізоване збирання, що складається з 5 етапів:

  1. Підготовка поля до збирання;
  2. Скошування бадилля;
  3. Викопування цибулі;
  4. Підйом з поля і перевезення на склади;
  5. Прийом цибулі на складах і транспортування у сховище.

Основною підготовчою роботою є демонтаж системи поливу. Цибулю відключають від поливу за 15–20 днів до збирання. В результаті бадилля висихає, зупиняється відтік речовин із листя і цибулина припиняє ріст. Адже на момент збирання вона має утворити міцну луску. Також за цей час підсихає ґрунт і з’являється можливість заходити в поле важкій техніці.

Коли бадилля висохло, а систему зрошення повністю забрали з поля, починається його скошування. Відразу після цього можна запускати техніку для викопування. Ми використовуємо копалку Samon. Її продуктивність – 3–4 га за 10 годин.

Коли цибуля викопана, ми отримуємо рівні акуратні валки, які зручно піднімати комбайном. В один валок входять 4 рядки однієї гряди. Тобто на 1 гектарі – 71 валок.

Так цибуля лежить 10–15 днів, просихаючи на сонці. У цей період відбувається затягування і підсихання зрізаної шийки та утворення додаткової покривної луски.

Підбір цибулі та її завантаження в машину проводяться спеціальним цибулезбиральним комбайном Imac. Цибулини викопують і завантажують у причепи без зміни напрямку руху, відтак вони зазнають мінімальних механічних пошкоджень. Далі цибуля переміщується на базу, де перевантажується в приймальний бункер, який здійснює очищення продукції від землі. З приймального бункера цибуля направляється транспортером у сховище і, пройшовши ручну вибірку, закладається на зберігання.

А.: З огляду на цьогорічне складне економічне становище овочівників, чи варто економити на технології?

Р. С.: В жодному разі я б не рекомендував економити чи скорочувати технологію, якщо вашою метою є отримання якісної, затребуваної на ринку продукції. Навряд чи економія у 20% врятує становище, якщо в кінцевому результаті ви не зможете реалізувати отриманий врожай за рентабельною ціною. Адже в овочівництві головне – якість, саме від неї залежить ваш прибуток, а не від кількості. Якщо у вас є бюджет на певну площу, не потрібно намагатися його розтягнути. Це не принесе бажаних доходів.

А.: Які, на вашу думку, основні складові успіху компанії «С-Росток»?

Р. С.: Думаю, що причина нашого успіху – в нашій головній меті: забезпечити клієнтів і кінцевих споживачів першокласною продукцією, яка відповідає світовим стандартам якості. Для досягнення цієї мети ми використовуємо серйозний комплексний підхід до процесу вирощування, збирання та зберігання овочів і чітко виконуємо всі технологічні операції. Втім, ще одним не менш важливим чинником успіху я вважаю злагоджену роботу агрономів, механізаторів і керівництва компанії, коли, так би мовити, відмінно працює «коротке плече», тобто вміння всіх працівників швидко реагувати і приймати необхідні рішення. У нас великий згуртований колектив, єдина команда. Випадкові люди тут не затримуються, а ті, хто залишається, щиро вболівають душею за спільну справу.

А.: Що б ви побажали нашим аграріям в цей непростий для України час?

Р. С.: Мої дитинство і юність припали на громадянську війну в Таджикистані. Коли я вперше приїхав в Україну, то пережив дуже сильне відчуття спокою і тиші – коли вранці чув спів пташок, а вночі – сюрчання цвіркунів. З того часу я завжди бажав людям мирного неба над головою. Сьогодні це побажання як ніколи актуальне і для України. Миру вам, дорогі колеги, затишку та радості! Нехай кожен з вас знайде своє покликання в житті і зробить цей світ трішки добрішим і кращим. Високих вам врожаїв!

Спілкувався Сергій Кондратюк

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2015