Комбінований сад: горіх і груша

112

В Україну волоський горіх потрапив із Валахії (область Румунії), тому й має таку назву. Нині ця культура популярна в нашій країні, господарства закладають горіхові сади, оскільки попит на горіхи у світі постійно зростає. Щорічний урожай волоських горіхів в Україні становить до 100 тис. тонн, з яких більше ніж половина експортується, чому сприяють тривалий термін зберігання продукту та прості умови пакування. На окрему увагу заслуговує органічне вирощування горіхів.

Найбільшими виробниками волоських горіхів у світі є Китай, США, Іран і Туреччина. Україна, Чилі та Європейський Союз на світовому ринку виробництва грецького горіха займають по 5%. Наша країна є четвертим великим постачальником горіхів до Європейського Союзу – після Молдови, Чилі та США. Майже весь обсяг волоських горіхів заготовлюється в домашніх господарствах. Великих плодоносних інтенсивних садів в Україні дуже небагато. Ті, що закладалися за останніх 5–10 років, зараз лише виходять на рівень повного плодоношення.

Країни-імпортери українських горіхів – Туреччина, Румунія, Ірак, В’єтнам, Франція, Болгарія та інші. Оптова світова ціна лущених горіхів у 2018 р. дещо знизилася порівняно з попередніми роками – до 7–8 євро/кг. Однією з причин цього є так звані «торгові війни» між США та Китаєм, в результаті чого валова частка американського урожаю, яка мала б бути експортована до Китаю, потрапила на ринок ЄС.

Екологічно чисті горіхи з сертифікатом «органік» завжди коштують на 20–30% дорожче, ніж звичайні, й останніми роками зростає попит саме на таку продукцію. Сертифікат гарантує можливість контролювати процес вирощування горіхів, а також їх переробки. Швейцарія та Німеччина є лідерами з імпорту органічної продукції, вони зацікавлені саме в органічних горіхах. Станом на 2018 р оптова ціна очищених грецьких горіхів в Україні коливається в межах 5 дол./кг, кругляк (неочищений горіх) продається по 20–25 грн/кг.

Вирощування грецьких горіхів – цікавий напрямок, якщо правильно підійти до організації проекту та вибору посадкового матеріалу. Як показує досвід в Україні, платити за помилки дуже дорого, тож потрібно розуміти всі тонкощі та підводні камені ще до закладення саду. В інформаційних джерелах можна зустріти досить різні показники щодо урожайності цієї культури. Реалії України – 3–3,5 т/га зі щеплених саджанців з 15-го року вегетації при загущенні 80–100 шт/га. Урожайність 8–10 т/га можлива в більш теплому кліматі, як, наприклад, італійський, з низькорослих сортів волоського горіха при загущенні 6 х 4 м (понад 400 шт/га). Сміливці, які висаджують в Україні не пристосовані сорти горіхів, бажаючи отримати обіцяну урожайність, на жаль, втрачають сади через підмерзання уже на 2–4-й рік вегетації або й пізніше.

Друге важливе питання – організація збуту. Просто вирощений горіх – це сировина, а не готова продукція. Для ефективного продажу потрібно придбати відповідне обладнання для переробки та сортування. Власники 4–10 га саду, не об’єднуючись, не зможуть отримати гідну винагороду за свою працю.

У нас також іще недостатньо розвинутий напрямок промислової переробки (настоянки на перетинках, варення із горіха, горіхова олія та інше). А горіх же має багато лікувальних властивостей. Найбільшою цінністю є ядро: білок – 22%, жири – 50–85%, вуглеводи – 13%; вітаміни групи А, В1, В2, С, Е, К, Р, РР; мінеральні речовини – кальцій, фосфор, цинк, йод, калій, залізо, азот. В Україні споживання горіха на одну людину становить приблизно 0,5–0,8 кг за рік при нормі 1,5–3,5 кг.

ПЕРЕДУМОВИ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ГРЕЦЬКОГО ГОРІХА

Грецький горіх – вологолюбна культура, здатна давати хороший урожай в південних, південно-західних та центральних теплих регіонах зі зволоженими ґрунтами.

Інтенсивна технологія вирощування грецьких горіхів передбачає оптимальне загущення (при схемі посадки 12 х 10 м – 80 дерев/1 га, 10 х 10 м – 100 дерев/1 га) та заходи щодо підвищення родючості ґрунтів (поєднання сидеральних культур та органічних добрив). Велике значення має також правильне вирощування високопродуктивного, стійкого до хвороб садивного матеріалу.

Умови для інтенсивного вирощування горіха:

  • теплі, відкриті площі; пологі схили;
  • розміщення рядів з півночі на південь;
  • правильно підібрані запилювачі;
  • повітропроникність ґрунту – пухка земля, мульчування;
  • рівень ґрунтових вод не менше ніж 2–2,5 м;
  • забезпечення захисту та живлення.

ПІДГОТОВКА ҐРУНТУ ДО ПОСАДКИ ГРЕЦЬКОГО ГОРІХА

Горіховий сад потребує належної підготовки ґрунту. Нерозуміння процесів, що відбуваються в верхньому шарі ґрунту, та інтенсивне використання мінеральних добрив за повної відсутності органічних призвело до зменшення родючості. Вирішення цього питання полягає в комплексному підході до ґрунту як до живого середовища, в якому існує цілісний світ мікроорганізмів, бактерій та інших живих організмів.

Застосування біопрепаратів на основі корисних мікроорганізмів стає невід’ємним компонентом у сільському господарстві. У процесі життєдіяльності бактерій в ґрунт виділяються речовини різного складу (наприклад, індолілоцтова кислота), які перетворюють недоступні раніше мінералізовані сполуки на доступні рослинам. Препарати на основі гриба Trichoderma мають здатність продукувати антибіотики, які пригнічують розвиток фітопатогенів. Знищуючи грибні захворювання у ґрунті та рослинах, антибіотики блокують розвиток небезпечних хвороб ґрунту – фузаріозу, кореневої гнилі, аскохітозу, фітофторозу. Під час посадки грецьких горіхів рекомендовано полити землю та дерева розчином з біопрепаратами.

Підготовку землі до закладки саду варто здійснити заздалегідь. Готуємо ями розміром 1 м³, після посадки та поливу гарно ущільнюємо землю. Щоб дерево прижилося рівно, прив’язуємо саджанець до тимчасової опори (1–2 роки). Мульчування проводиться соломою або скошеною травою в діаметрі 1 м від стовбура дерев. Це дає змогу втримати вологу в ґрунті та покращити зимостійкість рослин.

Якщо ділянка під закладку саду грецького горіха має піщаний ґрунт, у ямки додають перегній-сипчак (4–5-річний перегній) та глину на дно (для покращення вологоємності). Якщо ж ґрунт важкий, то не завадить додати невелику кількість піску та перегною-сипчаку, що, в свою чергу, покращить повітропроникність.

ПОТОЧНІ ВИТРАТИ НА ДОГЛЯД ЗА САДОМ

  1. Захист від шкідників і хвороб – 6–7 обробок за сезон. Якщо використовувати біопрепарати, вартість однієї обробки становитиме приблизно 450–500 грн. Природні шкідники – горіхова міль, горіхова плодожерка, попелиця та інші хвороби – марсонія, бактеріоз тощо.
  2. Догляд за міжряддями. Міжряддя можна тримати під паром, засіяти спеціальною садовою травою або ж висадити додаткову культуру (наприклад грушу), кошти від реалізації якої буде використано на покриття поточних витрат та пришвидшення окупності проекту.
  3. Формування крони. В перших 3–4 роки після посадки потрібно правильно сформувати крону дерева за допомогою обрізки та зелених (літніх) операцій.

Отже, для досягнення хорошої продуктивності грецький горіх потребує ретельного догляду, особливо в перші роки вегетації.

СОРТИ ТА УРОЖАЙНІСТЬ

Оскільки горіховий сад – довгострокова інвестиція, вибір сортів має чи не найбільше значення. В Україні щороку висаджують близько 200 тис. саджанців. Частину садивного матеріалу завозять з-за кордону: в основному з Молдови. Багато пропозицій надходить з Італії, Франції, Туреччини, Канади. Як зорієнтуватися в цьому розмаїтті сортів?

За типом плодоношення сорти поділяються на термінальні та латеральні. При термінальному (верхівковому) типі плодоношення плоди ростуть на верхівках однорічних пагонів, утворюючи зв’язки по 2–3 горіхи.

При латеральному типі плодоношення плоди утворюються не лише на термінальних верхівках, а по всіх однорічних пагонах від середини стовбура.

Найбільший ризик при вирощуванні грецького горіха – підмерзання. Головна причина – неправильний підбір сортів. Саджанці грецького горіха української селекції, вирощені в Україні, є районованими та акліматизованими до наших ґрунтово-кліматичних умов, що є перевагою порівняно з імпортними саджанцями. Частина саджанців, що культивуються в Молдові, родом з України, наприклад, сорт Піщанський.

Вступ у плодоношення щеплених грецьких горіхів української/молдавської селекції починається з 4–5-го року вегетації. На 8–10 рік при належному догляді можна отримати 15–20 кг з 1 дерева – 1,2–1,6 т/1 га. На 15–й рік грецький горіх вступає в повне плодоношення – 3–3,5 т/1 га (при загущеності 80 дерев/1 га).

Саджанці іноземного походження – італійські, французькі, канадські, турецькі та ін. – часто не встигають завершити вегетацію в наших кліматичних умовах та підготуватися до зими, що і спричиняє їх загибель. Чому українці купують ці сорти? Можливо, їх приваблює обіцяна урожайність 8–10 тонн, яка досягається за рахунок більшого загущення. Якщо схема посадки 6 х 4 м, як в Італії, – це 400 дерев низькорослих сортів на 1 га. Перед закладкою горіхового саду варто досконало вивчити всі особливості цього бізнесу, щоб не вийшло що в гонитві за «10 тоннами» навесні ви отримаєте підмерзлий сад.

СІЯНЦІ ЧИ ЩЕПЛЕНІ ГОРІХИ?

Поряд зі щепленими саджанцями волоського горіха в Україні для закладки садів почали також активно використовувати сіянцевий матеріал. І недарма, адже він має свої переваги. Сад, засаджений сіянцями, оминає ризики, до яких чутливі масиви, засаджені щепленим садивним матеріалом. Щеплені горіхи даватимуть запланований урожай лише за наявності належного догляду та сприятливих погодних умов.

2-річні сіянці в розсаднику (з сертифікатом Органік Стандарт)
2-річні сіянці в розсаднику (з сертифікатом Органік Стандарт)

Вислів, що горіх – це «культура для лінивих», варто, врешті, забути. На основі нашого досвіду та різних експериментів у розсаднику можемо констатувати, що сіянці набагато стійкіші та потребують менше догляду. Зимостійкість місцевих сортоформ чудова, за період 10 років не спостерігалося жодного підмерзання на досліджуваній ділянці. Обприскування проти шкідників і хвороб доцільно проводити з використанням біопрепаратів. Полив потрібен лише при посадці та кілька разів впродовж першого року, зокрема, для створення запасу вологи на зиму. Якщо для щеплених горіхів радять відразу монтувати краплинне зрошення, то для сіянців це не потрібно. Сіянці варто використовувати для створення чистопородних лісосмуг, з можливістю ущільнення навіть до 1000 шт/1 га. Це дає можливість отримати урожайність, як мінімум утричі більшу порівняно зі щепленими саджанцями. Тим більше, таке загущення пришвидшуватиме вступ у плодоношення, і перші врожаї можна буде отримати уже в 4–5-річному віці. Показово, що в комбінації з грушею горіх відіграє захисну функцію (завдяки своїм природним фунгіцидам) і не пригнічує ріст та розвиток плодової культури.

КОМБІНОВАНИЙ САД: «ГРЕЦЬКИЙ ГОРІХ + ГРУША»

Горіховий сад є довгостроковою інвестицією, тому для покриття поточних витрат і пришвидшення окупності в міжряддях висаджують додаткові культури. Одним із варіантів комбінації є груша на карликових підщепах. Її переваги:

  • вступ у плодоношення в 1-й рік вегетації (із 3-річних саджанців на карликовій підщепі Айва S-1);
  • хороша сумісність горіха та груші, зниження кількості хвороб груші;
  • можливість конвеєрного збору урожаю (від літніх до зимових сортів).

Додаткова культура може вирощуватися в горіховому саду впродовж 10–12 років, поки горіх не розростеться й не покриє всю площу. Якщо в кожному міжрядді саду посадити 1 ряд груші на карликовій підщепі Айва S-1– це буде 1000–1250 дерев/га. Доцільніше обрати саджанці 3-річного віку, які в перший рік вегетації почнуть плодоносити. За 4 роки груша вийде на рівень повного плодоношення – 15–18 тонн/1 га, і упродовж як мінімум 8-ми років приноситиме валовий дохід у розмірі 225–360 тис. грн/га (15–20 грн/кг – оптова вартість якісних плодів груші в 2016–2018 рр).

ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ КОМБІНОВАНОГО САДУ «ГРЕЦЬКИЙ ГОРІХ + ГРУША»

В таблиці нижче наведено розрахунки урожайності та валового доходу комбінованого саду «грецький горіх + груша» площею 1 га.

Економічна ефективність комбінованого саду «грецький горіх + груша»Як видно з таблиці, урожайність горіха починається з 5-го року і на 10-й рік становить лише 1,5 тонни. Груша на 2-й рік вегетації забезпечує 1,5 тонни і з 6-го року виходить на показник 12 т з 1 га (при однорядному загущенні, тобто в міжряддях горіха висаджується 1 ряд груші; можлива також 2-рядна комбінація). Точка беззбитковості такого комбінованого саду настає на 4-й рік вегетації, практично весь дохід отримується за рахунок реалізації груші. Повна окупність проекту – з 5-го року вегетації саду (витрати на закладення комбінованого саду становлять приблизно 6 тис дол./1 га).

Валентина Лановенко, президент Академії органічного садівництва Ekogarden, власник органічного розсадника родини Лановенків

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2019