Картопля з нуля

540
Картопля з нуля

Виробництво кожної сільськогосподарської культури полягає не лише в отриманні високого і якісного врожаю, а й у правильному його доведенні до необхідних для реалізації кондицій. Ми можемо отримати гарний врожай, але без якісного досушування, очищення і подальшого зберігання важко сподіватися, що він принесе бажаний прибуток.

Тобто коли аграрій планує зайнятись вирощуванням тієї чи іншої сільгоспкультури, він має від самого початку розуміти, яка техніка для цього необхідна, яке насіння чи посадковий матеріал краще використовувати для отримання максимальних результатів, чим збирати, де сортувати чи досушувати отриманий урожай. I, зрештою, куди і кому його продавати. Тобто перш ніж починати щось робити, потрібно чітко зрозуміти, що можна отримати в кінцевому результаті й відтак – чи варто цим займатися.

Більшість господарств в Україні, особливо великі компанії, спеціалізуються зазвичай на вирощуванні культур одного напряму. Це можуть бути різні культури, головне, щоб для всієї групи використовувались схожі технологічні рішення. Наприклад, для вирощування кукурудзи та соняшнику потрібні однакові культиватори, сівалки та комбайни. Зерно зберігається на одних елеваторах і в схожих умовах. Так простіше.

Але є невелика група господарств, які свого часу вирішили займатися різними групами культур, що не перетинаються технологічно і потребують окремих підходів і управлінських рішень. Це набагато складніше.

Одним із таких господарств є ТОВ «Агробізнес ТСК» на Сумщині. Основ­ний аргумент для поєднання таких протилежностей – розподілення ризиків ведення бізнесу. Практика показує, що конкуренція постійно зростає. Можливість заробити навіть не великі, а хоча б достатні кошти скорочується. I для того, щоб вести ефективний бізнес, потрібно все робити досконально. Основна складність такого поєднання – високі початкові капіталовкладення у спеціалізовану техніку, сховища, фахівців. Тим не менш, у 2011 році керівник господарства Геннадій Анатолійович Свірський прийняв рішення додати до свого господарювання ще один вид діяльності – вирощування овочів і картоплі. До того часу господарство не займалося вирощуванням цих культур, а спеціалізувалося на кукурудзі, сої та соняшнику. I перше, що зробило керівництво, – почало вивчати досвід успішних господарств, які вже тривалий час займалися овочівництвом і картоплярством.

Геннадій Свірський, керівник ТОВ «Агробізнес ТСК»
Геннадій Свірський, керівник ТОВ «Агробізнес ТСК»

На основі отриманої від провідних виробників овочевої продукції інформації власник ТОВ «Агробізнес ТСК» вирішив розпочати будівництво зрошувальної системи і овочесховища об’ємом 10 тис. т. Потужність зрошувальної системи планувалась таким чином, щоб можна було щороку вирощувати на зрошенні не менше ніж 140 га картоплі й овочів і при цьому мати чотирипільну сівозміну. Причому основні поливні площі було відведено саме під картоплю.

Звісно, при вирощуванні будь-якої сільгоспкультури існують загальні правила і вимоги, які не можна змінювати і які однакові для всіх зон вирощування. Але є й індивідуальні особливості, притаманні лише конкретному регіону чи навіть конкретному полю. А вирощуючи таку культуру як картопля, викликів буде багато завжди, і всі їх потрібно враховувати і відповідно реагувати.

Впродовж 7 років господарство відпрацьовувало і вдосконалювало технологію вирощування, яка б підходила саме для його ґрунтів. Основну роль у розробці такої технології, її адаптації до конкретних природно-кліматичних умов зіграв головний агроном господарства Скляров Віктор Миколайович, він же продовжує вдосконалювати її й нині.

Перше, з чим зіткнулося господарство вже в перші роки вирощування картоплі, – це важкі чорноземи Сумської області, на яких при мінімальному рихленні добре ростуть кукурудза чи соняшник, але які потребують пильної уваги та додаткового обробітку при вирощуванні картоплі. Тепер кожної осені після дискування рослинних решток попередника тут під картоплю застосовується глибока зяблева оранка. В цьому році до оранки восени проводилось також чизелювання ґрунту на глибину 50 см
з метою знищення плужної підошви, яка перешкоджає вільному проходженню води і не дає розвиватися потужній кореневій системі культури. Навесні застосовується культивація фрезерним культиватором на глибину 25–28 см для формування дрібногрудкуватої структури ґрунту, яка є оптимальною при вирощуванні картоплі. Добре підготовлений ґрунт – запорука успіху у картоплярстві. За цієї умови можна сформувати якісний, великий гребінь, в якому картоплина не деформуватиметься. В такому ґрунті також буде мінімум грудок, які можуть травмувати картоплю при збиранні. Після збирання бульби матимуть привабливу, не пошкоджену шкірку і чудовий товарний вигляд.

Окремо слід зупинитися на деяких елементах удобрення та захисту картоплі, які використовують у господарстві. Варто наголосити, що система живлення і захисту не є сталою, щороку вона змінюється і доповнюється, щоб можна було реагувати на нові виклики, які виникають постійно.

Норма добрив розраховується під запланований врожай. З осені після оранки, як правило, вносять 240 кг/га д.р. калію у вигляді КСl. Решту добрив застосовують навесні перед культивацією: азоту – 140 кг/га д.р., фосфору – близько 150 кг/га д.р. При вирощуванні картоплі обов’язково додають іще два елементи живлення: кальцій (Са) – близько 42 кг/га д.р. і магній (Mg) – близько 20 кг/га. Ці елементи відповідають за якість шкірки, м’якушу та за фотосинтез. Без них неможливо отримати високий і якісний врожай. За потреби під час вегетації можна проводити позакореневі підживлення, які пришвидшують формування вегетативної маси.

Система захисту картоплі в господарстві досить традиційна. Втім, особливу увагу хотілося б приділити протруюванню картоплі та процесу посадки.

Однією з основних хвороб картоплі є ризоктоніоз. Ця хвороба пошкоджує не лише сходи картоплі, а й стебла, столони та саму бульбу впродовж усієї вегетації. Тому боротьба з нею є одним із основних завдань системи захисту. Господарство «Агробізнес ТСК», кілька років вирощуючи картоплю і застосовуючи різні протруйники, зрештою переконалось, що найкращим варіантом захисту є застосування препаратів на основі азоксистробіну. Фунгіциди з цією діючою речовиною широко представлені на ринку України, і тому кожен господар може вибрати оптимальний варіант – з огляду як на ціну, так і на виробника. До фунгіцидної частини протруйника додається інсектицид, який захищає сходи картоплі від колорадського жука. Протруйник вносять форсунками при посадці безпосередньо на бульбу і ґрунт, оскільки збудник ризоктонії є поліфагом і живе у ґрунті на рослинних рештках. Відповідно, без ретельного протруювання дна борозни і ґрунту навколо позбутися його неможливо.

Посадка картоплі в господарстві розпочинається у другій декаді квітня. Елітну картоплю господарство закуповує за кордоном і на окремій насіннєвій ділянці розмножує до першої репродукції. Таким чином, посадковий матеріал постійно оновлюється, і господарство уникає проблем з появою сухих гнилей, виродженням картоплі, зменшенням урожайності тощо.

Основне завдання посадки – забезпечити розміщення бульби по центру гребеня і рівномірно по глибині. Чітке виконання названих умов дає змогу отримати високоякісний урожай картоплі. Для цього використовують сучасні саджалки, обладнані гребнеутворювачем, які за один прохід можуть виконати посадку, протруювання і формування гребенів. Для захисту картоплі від перегріву, уникнення позеленіння бульб, запобігання ураженню паршею звичайною потрібно формувати повноцінний гребінь. В господарстві цього року спробували об’єднати посадку і формування гребенів в один прохід саджалки. Результат виявився позитивним, таким чином, практика посадки картоплі з одночасним формуванням гребенів застосовуватиметься і наступного року.

Основне завдання посадки – забезпечити розміщення бульби по центру гребеня і рівномірно по глибині
Основне завдання посадки – забезпечити розміщення бульби по центру гребеня і рівномірно по глибині

Велику увагу в господарстві приділяють поливу. Це й не дивно, адже, застосовуючи полив, можна отримати значно більший врожай, аніж за його відсутності. Крім того, на поливних землях суттєво покращується якість врожаю.

Для поливу застосовують дві поливні машини ТL з круговим рухом радіусом 400 м. Це сучасні, потужні машини дощувального типу. Цікаво, що довжина поливної магістралі від точки забору води до найдальшого поля становить близько 7 км. Потужність самої поливної системи дає змогу отримувати врожай навіть за відсутності опадів. Залежно від погодних умов і наявності дощів, за рік проводять від 6 до 10 поливів. Крім того, система використовується для проведення технологічного поливу перед збиранням картоплі для зволоження верхнього шару ґрунту і знищення сухої грудки. Це значно полегшує механізоване збирання і міні­мізує травмування бульб.

Збирання врожаю картоплі

Збирання і сортування врожаю картоплі господарство розпочинає на початку вересня. Збирання проводять механізованим способом, за допомогою двох картоплезбиральних комбайнів. За день збирають 6–7 га картоплі. Одразу ж після комбайна картопля потрапляє на сортувальну лінію, де її розділяють на кілька фракцій (дрібну, середню та велику), засипають у контейнери і відправляють в склад.

Овочевий склад – гордість господаря. Це сучасна споруда, обладнана активним вентилюванням і системами кондиціювання. Як було сказано вище, одночасно в цьому сховищі може зберігатися до 10 000 т картоплі й овочів. Все зберігання продукції контейнерне. Це позитивно впливає на якість продукції, адже в контейнерах картопля зберігається набагато краще, ніж насипом. Контроль за всіма показниками здійснюється автоматично, тому якість продукції залишається відмінною впродовж усього періоду зберігання. Перед реалізацією картоплю виймають із камери, проводять інспекційне сортування і засипають у сітки. Господарство реалізує продукцію по всій Україні, його постійними клієнтами є як маленькі магазини, так і великі роздрібні мережі.

За час господарювання ТОВ «Агробізнес ТСК» вирощувало кілька сортів картоплі, але на сьогодні основ­ними залишаються Тоскана, Лабелла, Бельмонда і Гранада. Найбільший урожай за всі роки вирощування становив: Тоскана – близько 65 т/га, Лабелла – 50 т/га, Бельмонда – 48 т/га, Гранада – 55 т/га. Унікальність цих сортів полягає в тому, що вони дуже пластичні у вирощуванні і дають великі врожаї навіть за високих температур, що дуже важливо для успішного ведення бізнесу. З іншого боку, ці сорти мають якнайвищі смакові якості й чудовий товарний вигляд, як цього й очікують споживачі картоплі. А все це разом створює відмінний результат, яким задоволені всі.

Орієнтовна вартість капітальних затрат на вирощування картоплі в цінах 2011 р:

• вартість сховища + обладнання – 18 696 662 грн;
• вартість картоплесаджалок – 672 284 грн;
• вартість комбайнів – 2 227 373 грн;
• вартість поливної системи – 4 053 217 грн;
• вартість сортувальної лінії – 3 984 341 грн.

Олексій Олабин, ТОВ «Солана Україна»

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2017