Осінні роботи в полі при вирощуванні овочів

32
овочі

З початком осені у господарствах, які займаються вирощування овочів (картоплі, гарбузів, буряку, морковки) розпочинається процес збирання. Щоб провести всі роботи вчасно і з найменшими втратами потрібно розуміти що впливає на терміни їх збору.

Збір картоплі залежить від таких факторів як погодні умови, сорт, термін посадки та від того, наскільки правильно застосовувалась технологія вирощування. Термін збору картоплі зазвичай починається з кінця серпня та продовжується до середини вересня. Фахівці радять, в разі планування тривалого зберігання картоплі та запобіганню погіршенню її лежкості і зменшенню ваги, залишати картоплю в землі після дозрівання не більш ніж на три тижні. Для отримання високого врожаю потрібно дочекатись повного відмирання бадилля. Адже, коли бадилля картоплі залишається зеленим процес фотосинтезу продовжується.

Щодо гарбузів, то термін їх збору залежить в першу чергу від кліматичної зони та особливостей сорту. Загалом гарбузи розподіляються на три типи: скоростиглі, середньостиглі, пізньостиглі. В осінній період збирають останні два. Скоростиглі гарбузи зазвичай збирають в літній період (серпень місяць). Вони зберігаються недовго тому, після збору важливо розпочати їх переробку на протязі місяця. Середньостиглі гарбузи починають збирати в вересні, а пізньостиглі – з кінця вересня та на початку жовтня (до наступу стійких заморозків).

По збору буряків, слід відмітити те, що терміни їх збирання (включаючи цукровий, столовий і кормовий) загалом збігаються та проводяться зазвичай у вересні-жовтні місяці. Є певні чинники, які можуть впливати на терміни збору: це сорт, кліматичні зони вирощування та час посадки.

  • Термін збору столових буряків – в першу чергу залежить від різновидності сортів. На початку осені проводиться збір середньостиглих сортів. Пізньостиглі буряки дозрівають до середини вересня – початку жовтня.
  • Що стосується періоду збору цукрових буряків, то він може корегуватися підприємством, в залежності від домовленостей із заводами.

Щодо моркви, вона характеризується хорошою лежкістю. Це досить популярна культура серед овочівників. В питанні збору моркви, деякі фахівці радять не поспішати розпочинати збирання, через те, що у вересні ще продовжується активний ріст коренеплодів. Рекомендують дочекатись останніх днів вересня, і обрати період із сприятливими погодними умовами (сухо, температура +4–6°C). Пізні сорти важливо зібрати до початку заморозків.

ТОВ «Техніка і технології»